Forberedelse før visning

Forberedelse før visning

Forberedelsen starter med å lese prospektet grundig. Prospektet inneholder lovpålagte opplysninger og det vi kan kalle selgende opplysninger. Selgende opplysninger er det megleren tar med for å fremheve husets kvaliteter eller områdets fortreffelighet.

Ta kontakt med oss i Brørby Eiendomsmegling i god tid før visningen og be om å få komplett prospekt tilsendt slik at du får anledning til å sette deg godt inn i det før visningen.

Prospektet inneholder også bilder og annen nøkkelinformasjon. Det du skal se grundig på er opplysningene om eierform, eventuell fellesgjeld og opplysninger om eventuelle heftelser som skal følge eiendommen.

Salgsprospekt

Prospektet og bilagene inneholder til sammen svært mye informasjon. Som kjøper er du pliktig til å sette deg grundig inn i all informasjonen.

Prospektet kan deles i en «selgende» del og en «opplysende» del.

Den selgende delen prøver å presentere boligen på best mulig måte, med fine bilder og stylede rom. Du skal få lyst til å gå på visning.

Den opplysende delen gir blant annet lovpålagte opplysninger som:

 • Adresse
 • Gårds og bruksnummer, seksjons nummer eller andels nummer
 • Eierforhold
 • Størrelse på tomt og bolig
 • Alder og byggemåte

 

Når det gjelder areal på boligen må du være oppmerksom på at det opereres med noe som heter P-rom, som er arealet på de rommene som er ment for bolig.

Det gir en pekepinn på hvor stort huset er å bo i. I tillegg kommer boder og kjellerrom, hvis det finnes slike rom i boligen.

Prospektet vil fortelle om bestemte rettigheter eller forpliktelser. Det kan være at det går en veirett over eneboligtomten. Eller det kan være at eiendommen har rett til å parkere på naboeiendommen eller lignende.

Prospektet vil også fortelle om det er mulig å leie ut leilighet(er). Det kan ha stor betydning for økonomien din.

Brukstillatelse eller ferdigattest? Det er viktig at eiendommen du skal kjøpe har ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Dette er kommunens offisielle tillatelse for at boligen blir tatt i bruk. Har boligen ferdigattest er alt i orden.

NB: Har boligen en midlertidig brukstillatelse må du sjekke om den tidligere eieren har utført de manglene som kan være beskrevet i den midlertidige brukstillatelsen. Mange kommuner gir ikke annet enn midlertidig brukstillatelse, og da ser du hvor viktig det er å sette seg grundig inn i denne.

Prospektet har også informasjon om offentlige planer, odel og konsesjon.
I prospektet finner du også opplysning om eieren har tegnet eierskifteforsikring eller ikke.

Prospektet har også opplysning om meglers prisvurdering eller selgers prisforlangende.

Prospektet gir også en oversikt over alle utgiftene som kommer i tillegg til kjøpesummen:

 • Tinglysing
 • Dokumentavgift
 • Gebyr
 • Eventuelt andre ting

 

Du finner også oversikt over løpende faste kostnader som følger med eiendommen. Som for eksempel kommunale avgifter.

Disse løpende kostnadene vil påvirke økonomien din i tillegg til renter og avdrag på dine egne lån. Det er viktig at du setter deg inn i dette.

Hvis du synes det er vanskelig å danne deg et overblikk over kostnadene, spør oss! Vi i Brørby Eiendomsmegling er trent og har erfaring til å bedømme dette og vil ganske raskt hjelpe deg med å få oversikt.

Bilagene til salgsprospektet
Med prospektet følger det også en bilags mappe. Denne består av boligsalgs rapporter, takster, reguleringsplaner, kopi av målebrev/matrikkel brev og mange andre dokumenter som er det er nødvendig å sette seg inn i før du kjøper boligen.

Det er altså ditt ansvar at du leser dette og spør om ting du eventuelt ikke forstår.

I bilagene finner du også selgers egenerklæring. Der skal selgeren fortelle om det er feil og mangler på boligen, og hva disse går ut på. Dette er et viktig dokument. Studere dette grundig og lag en spørre liste til visningen.

I bilagene er det også tegninger over boligen -og / eller leiligheten.

Du finner også de opplysningene som kommunen har gitt til megler om eiendommen. Dette er informasjon om reguleringer og andre forhold rundt eiendommen.

Det ligger også ved en grunnboksutskrift. Denne viser hva som er tinglyst på eiendommen. Hvilke servitutter, altså heftelser som ikke er penge heftelser, som vil følge eiendommen etter salget. Penge heftelser slipper du å ta over hvis dette ikke er avtalt. Megleren ordner med sletting av disse.

Men andre rettigheter, som for eksempel vei rettigheter, brønn rettigheter, rett til båtfeste er det viktig at du har oversikt over.

I salgs dokumentasjonen fra megleren finner du en liste over alle ansatte i meglerforetaket. Den ligger der fordi ansatte i meglerforetaket ikke har lov til å handle eiendom i eget selskap. Nærstående slektninger av ansatte har heller ikke lov til å handle gjennom selskapet.

Du har, som byder på en eiendom, en forpliktelse til å se etter at du ikke er nærstående med ansatte i det meglerfirmaet.

Opplysninger om salgs vilkårene for boligen, samt bud regler finnes også i dokumentasjonen.

Lag deg en skriftlig spørreliste til megler og selger
Er det leilighet du ser på så vær spesielt oppmerksom på fellesgjeld, vilkår for denne og hva som blir utviklingen i årene fremover når det gjelder renter og avdrag på fellesgjelden.

Noter deg også hvilke felleskostnader som gjelder i sameiet eller hvor stor «husleien» er i borettslaget. Disse kostnadene må inn i budsjettet ditt.

Boligsalgsrapport
Prøv å forstå boligsalgs rapporten eller taksten. Hva er det takstmannen sier om tilstanden og kommende vedlikeholdsbehov.

Boligsalgsrapport er et mye bedre verktøy enn en takst, fordi boligsalgs rapporten sier litt om levetids beregninger:

 • Hvis det er 15-20 år siden badet ble pusset opp vil det i mange tilfeller stå foran en dyr oppussing.
 • Hvis taket er av papp shingel og er 20 år eller mer, så nærmer det seg tid for utskiftning.

Dette er opplysninger du finner i en boligsalgsrapport, og som forteller mye om hvilke vedlikeholdskostnader du kan forvente å få på eiendommen i årene som kommer. Det betyr at du kan planlegge mer og sette av midler til vedlikehold, og samtidig danne deg et bilde av når vedlikeholdet må gjøres.

Bruk Internett
Gjør et søk også på nettet. Kjør full ”Google” på eiendommen og på området. Satellittbilder, himmelretninger, solforhold, hva ligger rundt eiendommen. dagligvare, barnehage, skoler, veier, fabrikker, trafikkforhold.

Google også adresser og området. Er det noe som tilsier støybelastning, reguleringer, veier, fabrikker eller andre endringer som kan bli negative.

Google også etter rettssaker, stridstema, hvem bor i nabolaget, virksomheter, institusjoner, byggesøknader.

Vær også oppmerksom på Statens kartverk sin side SeEiendom (seeiendom.no), som viser nøkkel opplysninger, tomtegrenser og flyfoto av eiendommer.

Dette er en meget god side som gir deg et fugleperspektiv over området. Her ser du også veier til og rundt boligen.

Ser du etter en eiendomsmegler?

Vi har erfaringen du trenger. Kontakt oss for en hyggelig samtale!

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle