Hva følger med boligen ved salg?

Hva folger med boligen ved salg - Brørby Eiendomsmegling
Hva følger med boligen - Brørby Eiendomsmegling

Hva følger med boligen?

Når du selger en bolig skal det følge med en del «naturlig» innbo. Loven stiller noen krav, og som selger har du stor valgfrihet. Sørg bare for å være tydelig! 

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. (Avhendingsloven § 3-5).

Loven ramser også opp typiske tilfeller som fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner og andre innebygde ting.

I tillegg skal eiendommen også ha det som må være i en bolig etter lov og forskrift – for eksempel røykvarsler -og brannslukningsapparat.

Men loven omtaler ikke alt – og loven slår også fast at partene kan avtale det de ønsker.

Følg «listen», eller gjør unntak!

For å hjelpe boligselgere og boligkjøpere på vei, har eiendomsmegler organisasjonene laget en egen anbefalt liste over løsøre og tilbehør som bør følge med eiendommen hvis ikke selger ønsker noe annet.

Men pass på å være klar hvis du skal selge: Et typisk stridsspørsmål er hvitevarer på kjøkkenet. Listen tar som utgangspunkt at «hvitevarer på kjøkkenet følger med». Mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer.

Det viktigste er at selgeren må være tydelige i markedsføringen.

Listen følger under, men først noen råd til deg som selger din bolig, eller leilighet.

Råd til selger:

Ta bort gjenstanden: Har du for eksempel har noen gardinstenger som er kjøpt i på marked i London, og gjerne vil ha de med til neste bolig: Ta de ned eller bytt de ut før fotografering og visning!

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du skrive klart og tydelig i prospektet hva som følger med og ikke følger med. Dette er viktig med tanke på hva følger med boligen. 

Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, si fra klart og tydelig i markedsføringen, dobbeltsjekk informasjonen som lages av eiendomsmegleren at dette er tydelig!

Løsøre og tilbehør

Gjelder fra februar 2012.

Listen over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse små apparater medfølger likevel ikke

2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett feste måte

3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett feste måte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.

Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med

4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner
(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende feste ordning samt musikkanlegg følger ikke med

5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusj vegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkle holdere, herunder håndkle varmere samt baderomsinnredning med overskap

6. SPEILFLISER, uansett feste måte

7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger

8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy

9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamell gardiner og lift gardiner

10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg

Neste 10 punkter

11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange

12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med

13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse

15. POSTKASSE

16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende

17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste ute arrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende

18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelses dato

19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis

20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt

21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmels havers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Hva følger med boligen? Se listen over

Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening), og Eiendoms advokatenes servicekontor.